Есенна депресия

И четирите годишни времена имат своя чар и неповторима красота, особено ако си на планина или на море. Само че повечето от нас за съжаление се намират в забързани, задъхващи се от прах и мръсотия градове, където красотата на сезоните се прокрадва едва забележимо само в малкото оцелели градинки.

Много често есента е свързана с чувството за меланхолия, отпадналост, безпричинна умора, тъга и депресия. А и как не, слънчевото греене намалява чувствително, хубавото време отстъпва място на дъждове и мъгли, край на почивките и екскурзиите, начало на работата или на учебната година – изобщо човек трудно ще намери повод за радост. Есенната депресия хваща много от нас, особено най-големите фенове на лятото. А смяната на часа е финалния удар по доброто настроение, ставаш по тъмно и се прибираш по тъмно. Все пак има и начин за справяне с безкрайната тъга на есента, както винаги обаче и тук нещата опират до правилната настройка плюс малко усилия на волята. Друга причина е това, че денят става по-кратък. Най-доброто лекарство е прекарването повече време на слънце, спортуването, намирането на приятни занимания през почивните дни и търсенето на позитивното.

 

Есента не трябва да се възприема само като края на лятото, тя е и един красив сезон, част от естественият биоритъм, отбелязват психолозите.
Немският физиолог Рюдигер Шмит-Хом предлага прости мерки срещу есенно-зимната тъга, една от които е ранното ставане от сън, предаде ДПА
Има три физиологични причини за есенната депресия, обяснява специалистът.
Първо, по-малко слънчева светлина постъпва от очите към мозъка. Това намалява синтеза на серотонин - хормона на щастието и равновесието.
Второ, по-дългите нощи и по-мрачните дни означават, че за денонощните биоритми на тялото се произвежда повече от хормона мелатонин. Това прави хората сънливи.
Трето, организмът не получава достатъчно витамин Д, образуван когато кожата се излага на слънце.
Добро решение на проблема дават билките. При разтройства на Централната Нервна Система(ЦНС) има билки, които значително могат да подобрят състоянието на страдащите. Ето някои: маточина, валериана, хмел, пасифлора, жълт кантарион. Малко се знае за една позабравена и ценена в древността билка „Блатен тъжник”. Специалистите я поставят в топ 5 по качества и здравни ползи. Цветовете на билката имат бяло-кремав цвят и приятен аромат. В България се развива чудесно и се среща в почти всички планини. Лечебното растение намира много приложения. Българската народана медицина е използвала билката при задръжка на течности в организма, костно ставни проблеми, ревматизъм, атртрит, като болко успокояващо средство, гастрити, язви и мн.др. Най-новите научни данни сочат, че билето притежава нервно успокоително действие при това няколко пъти по силно от валериана. Стимулира синтеза  на серотонин (хормон на радостта) в мозъка. Според учените именно ниските нива на този хормон са една от главните причини за нервни растройста и депресивни състояния. Добре известно е антиангрегантното действие на билката. При хора с гъста кръв и склонност към образуване на тромби. Не е познато друго растение с по високо съдържание на естествени салицилати. През 1838 г. Италиански професор първи произвел ацетилсалицилова киселина от цветните пъпки на Блатния тъжник. И „произвел” без да знае първия билков аспирин.Не е случаен факта че именно името на феноменалния Аспирин произлиза от старото ботаническо име на „Блатния тъжник”( Spirea ulmaria) и от там името Аспирин.
Оказва се че „”Блатният Тъжник” е бил любимата билка на  кралица Елизабет 1. Още през 16 век се прочува във Великото кралство. Англичаните я наричат „кралицата на гората”. „Блатният тъжник” е една от трите свещени билки на друидите.