Кой има по-добра устойчивост към стрес - жените или мъжете?

Стресът - това е процес на вътрешни промени в системите на тялото в отговор на всяко тежко или продължително излагане на въздействието на околната среда. В процеса на еволюцията в състояние на стрес може да попадне всеки жив организъм от едноклетъчни, растения и животни до бозайници.

Първи думата стрес използва канадския физиолог Ханс Селие. Той иследва реакцията на организма към различни лекарства първоначално идентични. Тази реакция, той нарича синдром общо адаптиране, който по-късно е наречен стрес. Ние сме свикнали да разбираме под стрес  нещо негативно, но това не е така. Стресът помага на тялото да поддържа вътрешна постоянна среда. Много системи на организма: кръв, лимфа, и други - трябва да имат определени свойства, ако тези системи не се адаптират  към промени тялото умира. Така че основната функция на напрежение е да се гарантира запазването на тези свойства. Стресова реакция се развива не само при негативните ефекти, но също така и върху положителните, освен ако те не променят значително ситуацията за организма. Без значение дали ще се зарадвате на неочакван бонус, или, напротив, ще сте разочаровани от глоба. Първоначалната ни реакция от тези събития ще бъде същата. Подсъзнанието не прави разлика кое е лошо или добро.

Въпреки това, Селие разделя стреса на два типа. Ако той не е вреден за тялото ( положителни емоции то това помага на организма да се мобилизира и да осигури по-добро качесво на живот) - въпросът е eustress. Стресът, причинявайки вреда на тялото (причинява и дълготрайни неблагоприятни ефекти) – нарича се дистрес. В действителност, когато се пише или говори за стрес, се има предвид  негативен стрес.

Стресът всъщност е много положителен и не трябва да се възприема, като нещо страшно. Именно чрез него тялото се адаптира, към неблагоприятните външни и вътрешни условия на заобикалящия ни свят.

Когато говорим за стрес, не трябва да се пренебрегва и дистреса.

Кой има по-добра устойчивост към стрес - жените или мъжете?

Въпросът не е никък прост. Kато цяло мъжете са по-силни, но всъщност не е така. Има научни доказателства, че жените се адаптират по-добре към неблагоприятните обстоятелства, и в този смисъл - те са по-устойчиви на стрес. Въпреки това, когато се появят неприятности жената се проявява като по-слаба.