Опасни ли са сънотворните?

Ще прозвучи шокиращо, но е истина: стресът днес е най-масовата епидемия, която преследва човечеството. Недостигът на време, пренапрежението, страхът от утрешния ден са в основата на функционалните смущения на централна нервна система.

В динамичното време на информационното общество всеки миг на денонощието е важен и неповторим, затова добрата кондиция да се посрещне всяка изненада стават присъща особеност на днешния  човек. Той трябва да бъде винаги във форма, готов да посрещне утрешния ден. Всичко това налага постоянни грижи за здравето и тонуса на нашия организъм, но остава ли винаги време за тях? И тогава неволно, но непреодолимо търсим помощта на успокоителните средства. И ето го проблемът: към какво да посегнем - билка или хапче? Невролозите ще ви препоръчат цяла гама от медикаменти на реномирани фирми от цял свят. При това като правило винаги има едно модно лекарство за нерви. Запомнете обаче, че всички те, могат колкото да ви помогнат, толкова и да ви навредят. Голям риск поемат хората, страдащи от безсъние, които употребяват сънотворни безконтролно, "на своя глава". Дори когато са препоръчани от специалист, тези средства трябва да се приемат много внимателно, защото човек лесно се пристрастява към тях. Възможно е да се проявят и редица странични ефекти: от сънливост през деня до нарушение на паметта. Става ясно, че хапчетата не бива да бъдат наши ежедневни спътници. Тогава? Съвременните специалистите са категорични: БИЛКИТЕ !

Българските фармаколози и лекари с успех се обръщат към лечебните растения. Древни рецепти с помощта на съвременни технологии се претворяват в билкови екстракти с незаменимо здравoсловно въздействие. Изключителен по своята ефикасност в борбата с неврозите, стреса, депресиите и безсънието е билковият екстракт "А-Я" на фирма  "Биотоник". Повече от 9 годишни научни проучвания вече дават отличени  резултати. Био-продуктът "А-Я" може да бъде незаменим тонизиращ приятел на съвременния динамичен човек. Той съдържа вълшебна композиция от успокояващи билки. Нещо повече - създателите му са преоткрили неподражаемия ефект едновременно да успокоява и да стимулира хормона на радостта, на билката Блатен тъжник. Био-продуктът "А-Я" заслужено си спечели названието «балсам за душата»

 

Доц. Др. Мая Проданова