Билки

Анасон

Анасон - (Pimpinela  Anisum L.)

Описание:

Едногодишно растение стъблото достига от 30 до 60см. Съцветието представлява сложен сенник. Цветовете са бели. Плодовете са яйцевидни до яйцевидно продълговати с размери 3-5 мм. Цъфти през месеците юни-юли.

Продължение...

Арника (Arnica Montana L.)

 

Арника е многогодишно тревисто растение.Расте на височина 20-60см. Коренището е късо, цилиндрично, кафяво на цвят. Стъблата са кръгли и космати, завършващ в една до три цветни стъбла. Горните листа са назъбени и леко мъхести. Долните листа имат заоблени върхове. Цветовете са жълто-оранжеви, които цъфтят през юли втората година.

Продължение...

Бабини зъби

Бабини зъби  (Tribulus terestis L.)

 

Едногодишно тревисто растение.  Бабини зъби се използва при хронично възпаление на половите органи при мъжа и жената, билката се използва е при мигрена, невралгия, бронхит, спазми на жлъчните пътища, на стомаха и червата, коклюш, нередовна менструация.

Продължение...

Блатен тъжник (Filipendula ulmaria)

 

Цветовете на това растение са едни от най богатите на естествени салицилати (аспириноподобни субстанции) с противотемпературно, болкоуспокояващо и противоревматично действие. Действа и нервноуспокоително (според  някои нови данни 2 пъти по-силно от валерианата).

Продължение...

Бяла бреза (Betula pendula)

Брезата е високо дърво  с  тънка, гладка, бяла кора, която се обелва на хоризонтални ивици. Младите клонки са прави. Листата са ромбовидни или сърцевидни. Цветовете са еднополови. Мъжките съцветия са дълги. Плодът прилича на сплескано орехче, с две ципести крилца. Цъфтежа е епрез пролетта.

Продължение...

Валериана (Valeriana officinalis L.)

 

За медицински цели се използват корените и коренищата на растението, което съдържа до 3,5% етерично масло, изовалерианова киселина, борнеол, борнеолови етери от мравчена, маслена и оцетна киселина, сесквитерпени, редица алкалоиди (валерин), гликозидни съединения (валерозиди), дъбилни вещества и други. Терапевтичното действие е присъщо на целия комплекс от вещества на растението.

Продължение...

Глог (Crataegus pinnatifida)

Глог подкрепя нормалната функция на сърдечно – съдовата система. Спомага за подържането на нормалния тонус на сърдечния мускул и ритъм на сърдечната дейност както и за нормалния тонус на коронарните, мозъчните и периферните кръвоносни съдове.

Продължение...

Жълт кантарион (Hypericum perforatum)

Това е една от най-употребявани и полезни билки. Събира в себе си цялата слънчева енергия, въздейства веднага на целия организъм. Помага при депресии, умора, първи признаци на простудни заболявания. Той отваря сърцето на човек, съединява душата, разума и тялото в едно цяло.  .

Лечебно действие и приложение. Главната съставка на жълтия кантарион е хиперицина, който помага за облекчението на слаба до умерена депресия.

Продължение...

Лавандула (Lavandula angustifolia)

Използват се цветовете и полученото от тях етерично масло. Действие: Има успокояващо нервната система действие, премахва спазмите на гладката мускулатура, има и болкоуспокояващо и дезинфекционно действие.

Продължение...

Маточина (Melissa officinalis)

Растението притежава добре изразени седативно, спазмолитично и карминативно действие.

Нервно-успокоително, болкоуспокояващо, противоспазматично, хипотензивно, апетито-възбуждащо, подобряващо функциите на храносмилателните органи действие.

Продължение...

Хмел (Humulus lupulus)

 

Използват се шишарките на хмела като лечебно средство. Шишарките съдържат до 1,7% етерично масло, 5 до 20% горчиви вещества

Лечебно действие: Успокояващо (седативно).Установен е добър лечебен ефект при безсъние, климактерични проблеми, уратна литиаза. В народната медицина шишарките на хмела се използват и за поставяне във възглавници на които се спи. Хмела намира широко приложение и в пивоварната промишленост.

Продължение...